A porc élettana, porctáplálkozás

A porcszövet ismerten "kis fogyasztású" szövet. Más szövetekkel, sejtekkel csak a sejtközötti állományon keresztül "kommunikálnak".

Ennek megfelelően az oxigén, a szén-dioxid, az anyagcseréhez szükséges alapanyagok víz, cukrok, zsírok, aminosavak, és a termelt salakanyagok csak hosszas, a porc keménységét adó fehérjehálón keresztül áramolva jutnak be illetve ki a szövetből.

Mivel a porcban nincsenek erek, bármely porcsérülés esetén szemben más szövetekkel nem tudnak a tápláló erek, azokkal együtt a pótlást végző őssejtek, beáramolni a sérülés helyére, a porchiányt nem tudják helyreállítani.

Minden anyag ki és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással.

capaporc_2.jpg

Fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek a salakanyagokat kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erők hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik.

Fontos tehát, hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, kivált kép lefekvés előtti néhány órában és a porcregenerálókat lefekvés előtt kb. 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe. A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet.

A porc beidegzésének hiánya esetén felmerül bennünk a kérdés, hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás.

A porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya és a porc alatt fekvő csontállomány idegekkel sűrűn behálózott szövetek, a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések porc hiánya miatt apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak.

Napjain népszerű étele, a chia mag, fontos tápanyagokat tartalmaz, így a helyes és egészséges táplálkozás betartása érdekében is használni kell.