Porcszövetről

A porc a támasztószövetek közé tartozik, rugalmas állományú,közepesen szilárd szövet. Sejtekből és a körülvevő alapállományból áll. Kívül erek és idegek, tömött rostos kötőszövetből álló hártya borítja, a porcban nincsenek erek, ezért anyagcseréje lassú. Nem kemény és merev, mint a csont, rugalmatlanabb, mint az izom.

Az alapállomány lehet, üvegporc vagy hyalinporc az ízületi porcfelszínek képzésében vesz részt, a légcső és a hörgők porcai ilyenek, megtalálhatók az orrban is.

A kollagénrostos porc vagy rostosporc, a csigolyák közötti porckorongok külső rostos gyűrűjét alkotja. Nagyobb mérvű terhelést képes elviselni.

A rugalmas porc, elasztikus porc vagy recésporc, viszonylag kevés helyen fordul elő, a fülkagylóban, az orr egyes részeiben vagy a gégefedőben, ezek nagy deformitásnak vannak kitéve.

A porcszövetben nincsenek idegek, vér vagy nyirokerek, a porcszövet rostrendszere és annak kemény alapállománya egyfajta gátat képez. Az immunrendszer nem tudja felderíteni az itt található antigéneket, az átültetett porcszövet műtétek sikeresek, kicsi az esélye hogy kilökődnek.

A kötő és támasztószövetek, szerveket kötnek össze, szervek tokját képezik, a szervek erei és idegei futnak benne,szerveket rögzít, elválasztó sövényeket alkot,hézagokat tölt ki,a test belső vázát alkotják.

A gége vázát a porcok adják. A porcos vázon rögzülő izmok feszítik ki a hangszalagokat, melyeknek feladata a légutak lezárása és a hangképzés. A gége legnagyobb porca a pajzsporc (cartilago thyroidea), ez adja a nyak elülső felszínén jól látható ádámcsutkát . A pajzsporc előtt helyezkedik el a pajzsmirigy. Alatta található a gyűrűporc . A gégefedő "Epiglottis" lapos, levélhez hasonló alakú porc, a pajzsporc mögött. A hangszalagok (plica vocalis) mozgatását az izmok páros porcok közvetítésével végzik.

lkarnitin_edzes.jpg

Az ízületi végeket sima felszínű ízületi porc borítja, és zárt ízületi tok capsula articuris veszi körül, amelynek belső rétege az ízületi folyadékot termeli, külső rétege rostos kötőszövet , amelynek védelmi és mechanikai szerepe van. A csontvégek, a csontok ízületi végeinek geometriája meghatározott jellegű, normális esetben szinte súrlódásmentes elmozdulásra képesek.