Porcerősítésről röviden

Az ízületi felszíneket borító porcszövet porcsejtekből és a sejtek által termelt nagy mennyiségű sejt közötti állományból a proteoglikánokból áll. A sejt közötti állomány meghatározza a porc mechanikai tulajdonságait,a rugalmasságot, súrlódást.

capaporc.jpg

A porszövet sejt közötti állományának két fontos összetevője a glükózamin szulfát és a kondroitin szulfát.

A kondroitin-szulfát a porcban egy jó vízmegkötő anyag. Megtalálható a csontban, a bőrben, szaruhártyában az érfalban. A kondroitin-szulfát fokozza a proteoglikán és kollagén termelődést, az izületekben növeli a hialuronsav szintet, emeli az izületi folyadék viszkozitását, csökkenti a porcbontó enzimek aktivitását.

A glükózamin a másik fontos építőeleme a porcszövet termelésnek. Természetes anyag, tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Kis mennyiségben a glükozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban a legnagyobb arányban az új-zélandi taréjos zöldkagyló tartalmazza. A glükózamin egy amino-monoszacharid.

Segít a károsodott ízületi porcok regenerálódásában, gátolja a porcot bontó enzimnek a működését.

Étkezéssel, vagy étrendkiegészítőkkel bevitt glükózamin elősegíti a proteoglikán szintézist, lassítja,megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat.

Porc sejtek a növekedés befejeződése után tovább már nem osztódnak, viszont továbbra is termelik a sejtközötti állományt alkotó nagy molekulákat a proteoglikánokat. Ha a porcszövetben csökken a proteoglikánok mennyisége, a porcszövet vizet veszít és a rugalmassága csökken, lassan elpusztul.

A porcok legfontosabb funkciója az erőátvitel az ízületi felszínek között.

Az MSM kénszállító anyag, eleme a sejthártyának, az immunrendszer fehérjéiben, kötő- és hámszövetekben, porcszövetben. Gyulladásgátló hatására bizonyítékok vannak, ízületi fájdalmak és izomláz esetén.

A hialuronsav nagy mértékben képes a vizet megkötni. A hialuronsav egy természetes poliszacharid, amely minden szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után pár nap alatt lebontódik. Az emberi testben többek között vízmegkötő, az ízületekben és izmokban síkosító szerepet tölt be.

A Hyaluron sav (HA) olyan speciális fehérje, amelyet szervezetünk állít elő, hogy ízületeinket és izmainkat "kenőanyaggal” lássa el és kipárnázza, miközben a megfelelő bőr hidratáltságot is biztosítja. A kor előre haladtával szervezetünk egyre kevesebb HA-t termel. Kevesen tudják, hogy a hialuronsav termelés magnézium hiányában lecsökken.

A porcszövetnek nincs közvetlen vérellátása, így gyógyulása jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Számos étrendkiegészítő termék jelent meg olyan összetétellel, melyek a proteoglikánok termelődését segíthetik elő. Összetételüket tekintve tartalmaznak kondroitin szulfátot, glükózamint, msm-t, zöldkagyló kivonatot, cápaporcot. Egyes termékek kurkumint, halolajat, boswellint, és fontos ásványi anyagokat és vitaminokat.

Zöld kagyló kivonatot tartalmazó termékek, a zöld kagyló természetes glükózamin forrása a természetnek.