Porcerősítők szerepe

A porcszövet által biztosított kapcsolatok (synchondrosis) rugalmas jellegűek és elsősorban nyomási terheléseknek kitett helyeken találhatók, mint a csigolyatestek közötti porckorongok (discus intervertebralis). A porckorongok egy külső rostos gyűrűből és a körbezárt belső kocsonyás állományból állnak. A külső rostos gyűrű elvékonyodhat vagy átszakadhat, a belső kocsonyás állomány kitüremkedik, ez a porckorongsérv (discus hernia). A kitüremkedett rész nyomást gyakorol a gerincvelői gyökökre, vagy magára a gerincvelőre. Súlyos kisugárzó fájdalommal, esetleg bénulásokkal járhat.

A felnőtt porc teljes egészében vérér, nyirokér és idegmentes szövet. Hogy fájhat mégis a porchiány, a porckopás? Az a magyarázata, hogy a porc közelében lévő szövetek, mint az ízületi belhártya és a porc alatt fekvő csontállomány idegekkel sűrűn behálózott szövetek,a porc sérülését követően felszabaduló gyulladásos faktorok, anyagok a környezetben található idegeket ingerlik, a csontot érő közvetlen nagy ütések a porc hiánya miatt apró repedéseket, idegi impulzusokat generálnak. A porcsejtek számára életfontosságú az ízületi folyadék, bármely hosszabb ideig fennálló zavar az ízületi térben elhúzódó vérzések, fertőzés, gennyesedés a porcsejtek elhalását okozhatják, akár teljes porchiánnyal végződhetnek.

stockvault-joggers103240.jpgMozgásszegény életmód porclágyulást, erős vagy egyenlőtlen megterhelés pedig a porckopást, repedések kialakulását, porcleválását, az ízületek torzulását, csontkopását, gyulladást,és mozgásképesség csökkenését eredményezi.

 

A cápaporc ízületi károsodásokat megelőző és regeneráló, gyulladás-gátló szer lehet, mint alternatív kezelés. Hatóanyagai a mukopoliszacharidok segítik a porcképződést, lassítják az ízületi porcok pusztulását. A cápaporc a megkopott ízületi porcok újraépítésében az egyik leghatékonyabb segítőanyag. A porcokat felépítő kondroitin-szulfátot, és az ízületek fájdalommentes elmozdulását segítő glükozamin-szulfátot tartalmaz. A cápaporc egy természetes anyag, mellékhatások nélkül.

A maorik új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálva kiderült, hogy magas koruk ellenére megmaradt ízületeik rugalmassága, mely a bőséges kagylófogyasztásuknak volt köszönhető, körükben ismeretlen volt a reumás eredetű megbetegedés. Világszerte megindultak a tudományos kutatások az új-zélandi zöld kagylóval kapcsolatban. A kutatások igazolták, hogy a zöld kagyló több mint 13%-ban tartalmaz glükozaminglikánt, valamint kovasavat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fontos nyomelemeket, nagyon gazdag többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakban.

Glükozamin az ízületek kenőanyagaként szolgál, a kovasav a csontokat és a kötőszöveteket erősíti. C-, E-, B6-, B12- vitamint és folsavat tartalmaz, ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és magnéziumot. Az Omega-3 zsírsavnak gyulladáscsökkentő hatása van.

Sokan szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésekben, kopásos ízületi és mozgásszervi betegségekben.A kor előrehaladtával csökken a sejtek közötti vízterek mennyisége, a szövetek rugalmassága ezért jelentősen csökken.

A szervezet nem tud előállítani glükózamint, fontos annak pótlása. A legtöbb táplálékban kis mennyiségben megtalálható,jelentős mennyiségben a tenger "gyümölcsei" tartalmazzák, ezek közül az új-zélandi tarajos zöldkagyló.

Hialuronsav: Nagy vízmegkötő képességű molekula, a porcsejt megfelelő állománysűrűségéért felelős, rugalmasságot ad. A porcszövet sejtközötti állományának egyik váza.

A koollagén, a porcszövet sejtközötti állományában legnagyobb mennyiségben jelenlévő építőanyag. Rugalmas és egyben merevítő szerepet is játszik. Kifejezetten ízületspecifikus a II. típusa.

MSM elsősorban a belőle kinyert kén fájdalomcsillapító és fontos szerepet játszik a hártyák anyagcseréjében. Így elősegíti a tápláló anyagok ki- és bejutását a szövetbe.

Aloe vera, tzermészetes gyulladáscsökkentő és ásványi anyag tartama táplálja a szövetet.

Minden anyag ki és beáramlása az ízületi folyadékon keresztül történik lassú áramlással. Fontos tény, hogy a gravitáció hatására összenyomódó ízületek a salakanyagot kipréselik magukból. Lefekvéskor pedig, mikor a nehézségi erők hatására fellépő préselés megszűnik, az ízület lassan tágulni kezd és a környezetében lévő folyadékot, a benne oldott ásványi anyagokkal felveszi, táplálkozik. Fontos , hogy porcregeneráláskor elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, a lefekvés előtti néhány órában és a porcregenerálókat lefekvés előtt 1 órával vegyük be, hogy valóban eljusson az ízületbe és onnan a porcszövetbe.