Porcerősítés

Porcerősítő készítményekre sok embernek van szüksége. Az emberi porc nagy része kollagén és proteoglikán. A porcerősítők sokszor olyan anyagokat tartalmaznak melyből a szervezet proteoglikánokat glükozamint, chondroitin szulfátot állít elő. A chondroitin szulfát hatása szájon át szedve vitatható. Az új-zélandi taréjos zöldkagylónak magas a glükozamin tartalma ami bevált porckopás lassító. A zöldkagyló képes megállítani a porckopás folyamatát. Az ízületi nedvtermelést akár már 3 hét alatt is képes visszaállítani.

Az új-zélandi zöldkagyló Perna canaliculus szokatlanul nagy arányban 13% glukozaminglikánt tartalmaz, amely az ízületek működéséhez elengedhetetlen kenőanyag egyik legfontosabb alkotóeleme.

A zöldkagyló kovasav tartalma pedig a csontokat és a kötőszöveteket erősítheti.

A zöldkagyló akkor keltette fel a tudomány figyelmét, mikor az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták. Kiderült, hogy a tengerparton élő maorik körében ismeretlen a reuma. Egészen magas kort értek meg úgy, hogy ízületeik mindvégig rugalmasak maradtak, szemben a szárazföld belsejében élő lakossággal. Az ok a bőséges kagyló fogyasztás.

zoldkagylo_2.jpg

A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken kiszáradás, ráncosodás jelentkezhet, akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet. Mivel a glükózamint a szervezet saját maga nem képes előállítani, elengedhetetlenné válik annak rendszeres pótlása.

A kollagén és a hialuronsav is megtalálható az emberi szövetekben, fontos szerepük van az ízületek, a kötőszövetek, a bőr egészségének és rugalmasságának megőrzésében.

A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67% - át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat.

A porcok keménykötésűek, de mégis rugalmasak, elasztikus felépítésűek. Bírják a feszültséget és a húzással szemben is, nagy az ellenállóerejük. Mivel a kollagénnek magas az aminosav tartalma, nagy szerepe van a porcok egészségének megőrzésében.

A glukózamin képes egyfajta "kenést" biztosítani a porcoknak, inaknak és szalagoknak, valamint segít azok helyrehozásában is.

A kötőszövetek megerősítésével egészségesen tartja az ízületeket, és kellő rugalmasságot biztosít azok számára.